Få udendørs lys med sensor

Få udendørs lys med sensor

Udendørs belysning kan både gøre det hyggeligt, få dine gæster til at føle sig velkomne, og ikke mindst undgå at du snubler over noget i mørket. Men det kan også virke præventivt mod indbrudstyven.

Vælg udendørs lamper med sensor eller timer

Indbrudstyve bryder sig ikke om at blive set, når de lister sig hen til huset og prøver at bryde ind gennem vinduer eller døre. Og det risikerer de, hvis lyset udenfor er tændt eller pludselig tænder, når de står med brækjernet fremme.

Det er derfor en god idé at få en sensor eller timer til dine udendørs lamper.
Det kan være:

  • Bevægelsesfølere
  • Lysfølere eller skumringsrelæ
  • Tidsindstillet tænd/sluk-ur.

Det er muligt at koble al udendørs belysning, eller noget af det, på den samme styring. Brug gerne LED-pærer i dine udendørs lamper – det er langt billigere i strøm.

Hvor skal lamperne placeres?

Især indgange, som døre og indkørsler, er vigtige at få oplyst, så lamperne begynder at lyse, hvis ubudne gæster trænger ind på din grund om aftenen. Ligeledes er det en god idé at placere lamper tæt ved terrassedøre eller vinduer, som ligger bag huset. 

Sidst men ikke mindst er det også vigtigt, at lamperne er placeret steder, hvor fx dine naboer kan se dem. Hvis naboerne ikke kan se, når lamperne lyser, risikerer du at hjælpe tyven ved at gøre det lettere for ham eller hende at udføre sit arbejde. Tænk dog på, at lamperne heller ikke skal være til gene for dine naboer.
 

Hvad må du selv installere i hjemmet?

  • Udendørs el-arbejde er af sikkerhedsmæssige grunde omfattet af strenge regler. Du må derfor hverken installere eller udskifte udendørs bevægelsessensorer, lysfølere eller tidsindstillede tænd/sluk-ure - og kun i få tilfælde lamper. 
  • Hvis der er tale om en lampe og en transformator, som er købt hver for sig, skal du have en autoriseret elektriker til at installere lampen. Det gælder også, selvom der er tale om en lavvoltlampe på fx 12 eller 24 volt. 
  • For at du selv må installere en udendørs lampe, skal lampen indgå i et færdigt sæt med ledninger, transformer og brugervejledning. Så det eneste, du skal gøre, er - at sætte et stik i en kontakt. 
  • Du må gerne montere udendørs belysning med indbyggede bevægelsessensorer, der kører på batteri. De koster ofte ikke så meget. Men, vær opmærksom på, at batterierne i nogle tilfælde hurtigt løber ud, selv om lyset er LED. Det afhænger bl.a. af, hvor lysene placeres, og dermed hvor ofte de bliver aktiveret. 
  • Du kan også købe lamper med indbyggede sensorer - både med ledning og batteri. Her gælder de samme regler: En autoriseret elektriker skal tilslutte lampen, hvis den er tilsluttet ledningsnettet, mens du selv kan opsætte en lampe med indbygget sensor, der kører på batteri.

God fornøjelse :-)