Grundejerforening fik gode råd af indbrudsekspert
17.529 indbrud i 2020. Sådan står der på den første PowerPoint-side, som indbrudsekspert Allan Ulvskov Nielsen viser til de fremmødte fra Ordrup-Charlottenlund Grundejerforening og nabogrundejerforeningen Skovshoved-Klampenborg på denne mørke novemberaften.
- Og det er faktisk et lavt tal, som sandsynligvis skyldes, at vi har været meget hjemme under corona-pandemien, siger Allan Ulvskov Nielsen og fortsætter:
- Men sammenligner vi os med vores nabolande Norge, Sverige og Tyskland, burde tallet kun være 7.000.
Grundejerforening bestilte gratis besøg af indbrudsekspert
Det er blandt andre formand for grundejerforeningen Bo Myhrmann, der har taget initiativ til denne aften, hvor Bo trygt helt gratis udlåner en indbruds- og forebyggelsesekspert, der giver gode råd til, hvordan man bedst sikrer sig mod indbrud i et oplæg på 45-60 minutter, hvor der også er mulighed for at stille spørgsmål. Indbrudseksperten kan også gå med rundt i kvarteret.
Bestil en indbrudsekspert
Indbrudseksperten er typisk en tidligere politimand, og det gælder også Allan Ulvskov Nielsen, som er mødt frem i aften.
- Jeg har været næsten 39 år i politiet. Jeg har været i kriminalpolitiet, hvor jeg arbejdede med indbrud og tyveri, så har jeg været et år i drabsafdelingen, to år i fremmedpolitiet og 21 år på politiskolen som underviser i efterforskning af indbrud, fortæller Allan Ulvskov Nielsen.

Politibetjent fik selv indbrud
Og så har han også selv oplevet at have indbrud i hjemmet i Nivå.
- Det er fem år siden, jeg selv havde indbrud. Jeg laver tit sjov med, at mange tror, vi bor i Fort Knox på grund af min baggrund, griner han og fortsætter:
- Det gør vi ikke, men vi har alligevel noget, der ligner det efter indbruddet, hvor vi fik ændret nogle ting. Tyven havde simpelthen fjernet et af vores vinduer, der sidder på plads med stiftsøm. Den slags vinduer har rigtig mange, men det tager altså en tyv under fem minutter at få dem ud, stille dem forsigtigt og kravle lydløst ind i huset.
- Vi fik efterfølgende en tømrer ud, der skruede alle vinduernes glaslister fast, så du skal flække træet for at få dem ud. Og det er tyven ikke interesseret i, for det vil både tage lang tid, og det vil larme – og tid og larm er to af tyvens værste fjender, så det ønsker han ikke. Vi har også sat bedre låse på vores døre, men det er typisk ikke der, hvor tyven kommer ind, det er gennem vinduet, fortæller han.
Læs mere: 2 nemme tip til at sikre dine vinduer mod indbrud
Danske boliger er dårligt sikret mod indbrud
Årsagen til det store antal indbrud i Danmark er ifølge Allan Ulvskov Nielsen, at vi danskere er dårlige til at sikre vores huse mod indbrud. Faktisk har godt 33 % slet ikke foretaget sig noget for at sikre deres bolig, og kun fire procent har foretaget indbrudsforebyggelse efter anbefalingerne.
Og i Gentofte kommune, hvor Ordrup-Charlottenlund Grundejerforening ligger, kender de i den grad til problemet, fortæller grundejerforeningens formand Bo Myhrmann, der også selv har oplevet indbrud.
- Vores kommune er hårdt ramt, vi oplever mange indbrud, og mange klager over det. Der er mange velstillede borgere i kommunen, og det er jo klart, at tyven går derhen, hvor der er noget at hente. Vi ser fx, at hvis folk får nye lamper og stiller papkassen med ’Louis Poulsen’ skrevet på ud til storskrald, så går der ikke længe, før lamperne er væk, siger Bo Myhrmann og fortsætter:
- Derfor tænkte vi, at det kunne være interessant at høre, hvad man kan gøre for at sikre sig bedst muligt. Man har måske nok en ide om, hvad der virker, fx lys og tænd-sluk ure, som vi alle sammen bruger, men der er måske nogle flere fif til, hvad man bør gøre.
“Vi ser fx, at hvis folk får nye lamper og stiller papkassen med ’Louis Poulsen’ skrevet på ud til storskrald, så går der ikke længe, før lamperne er væk“
Tyvens 3 fjender: Tid, støj og naboer
Flere fif er lige præcis, hvad indbrudsekspert Allan Ulvskov Nielsen har med denne aften. Og endnu bedre: Han peger på de allervigtigste steder at sætte ind først:
- 80 procent af alle indbrud sker via vinduerne, og typisk er det gennem vinduerne bag huset, hvor tyven ikke kan ses, og derfor kan arbejde i fred og ro. Hvis man ikke vil sikre hele sit hus – og det er heller ikke så sjovt at føle, at man bor i Fort Knox – så skal man lægge pengene der, fortæller han.
Ifølge Allan Ulvskov Nielsen har tyven tre fjender: Tid, støj og naboer. Af den grund råder han til at man klipper hækken ud mod vejen, så naboerne kan kigge ind, forstærke husets bagerste vinduer, så tyven skal bruge tid og vil larme ved at brække dem op.
Indbrudstyvens perfekte hus
Allan Ulvskov Nielsen sætter en video på med den tidligere indbrudstyv Daniel, der har lavet over 400 indbrud og derfor kan fortælle præcist, hvad en indbrudstyv går efter.
- Det perfekte hus, det er et hus med høj hæk hele vej rundt om, et hus uden sikring, et hus uden alarm, lyder Daniels stemme fra videoen, og han fortsætter:
- Jeg tager ud om aftenen og kigger, fordi det er det bedste tidspunkt at gøre det på. Det er mørkt, og når man sidder i en bil, så er der ikke nogen, der kan se en. Når det regner, har jeg de perfekte forhold. Der er ikke nogen, der er ude at gå med deres hunde, der er ikke nogen ude at gå tur. Folk sidder typisk hjemme ved deres fjernsyn og hygger med tæppe og en kop kaffe, og det gør, at jeg kan få lov til at køre rundt og kigge uforstyrret og uset.
Nabohjælp forhindrer hver fjerde indbrud
Dermed bringer Daniel en af tyvens største fjender op: Naboer.
- Hvor mange her er Nabohjælpere? spørger Allan Ulvskov Nielsen de fremmødte, og henviser til ordningen Nabohjælp, hvor man med en app kan alarmere naboer om mistænksomme oplevelser og holde øje med hinandens huse.
Syv af de ca. 20 fremmødte rækker hånden op, og Allan Ulvskov Nielsen forklarer videre:
- Hvert fjerde indbrud bliver forhindret på grund af aktive naboer, og to tredjedele af alle indbrud er ifølge en undersøgelse blevet afbrudt af naboer. Når en nabo har haft indbrud, så er risikoen for indbrud indenfor 200 meter fire gange så høj de næste 14 dage. Så giv jeres naboer besked, hvis I får indbrud, siger han.

Nu skal kælderdøren sikres
Marie og Storm er to af deltagerne til aftenens oplæg, og de har selv oplevet indbrud tre gange, hvor der dog ikke blev stjålet noget de to gange.
- Det var rigtig rart at høre, hvad man skal gøre, og hvad det egentlig er, de går efter. Jeg har siddet og gået igennem, hvor vi skal sætte ind. Og det er, kan jeg se, vores kælderdør, der skal gøres noget ved, fortæller Marie og fortsætter:
- Da der var indbrud i vores sommerhus, kunne politiet se, at tyvene havde boret ind under vinduet, og så kunne de vippe det åbent. Og så har vi absolut ingen sikring. Men vi har ikke designerting, og det er den slags, der bliver stjålet gang på gang i Tisvilde, hvor vi har sommerhus. Så har nogen lige fået nyt køkken, og næste gang de kommer op, så er det væk!
Stop hæleri
Noget af det, som Marie og Storm særligt tager med sig fra denne aften, er den info, deltagerne har fået om hæleri. Allan Ulvskov Nielsen har fortalt, hvordan 260.000 danskere i 2019 købte 600.000 hælervarer for ca. 2 milliarder kroner. Han har desuden pointeret, at man altid skal kigge efter NemID hos sælgeren og betale for brugte ting ved bankoverførsel eller Mobile Pay. Hvis sælger insisterer på kontanter, er der sandsynligvis tale om hælervarer.
Den tidligere indbrudstyv Daniel supplerer med historien om, hvordan han har solgt lamper til danskere – for så at komme tilbage og stjæle dem igen.
- Det er noget, jeg virkelig har lært noget af, siger Marie og fortsætter:
- Jeg var simpelthen ikke klar over, at det er på den måde, det foregår, og at hæleriet er så omfattende herhjemme. Og at det er derfor, at mange tyveknægte overhovedet kan eksistere, fordi de kan få det afsat. Så har man jo selv medvirket, siger Marie og afslutter:
- Jeg har talt med en veninde, som har haft mange indbrud, og hun anbefaler appen Nabohjælp. Så den skal vi have.
Se låse og vinduessikring
Allan Ulvskov Nielsens oplæg er slut, og mens nogle af deltagerene bevæger sig ud i den mørke aften, er en gruppe på syv stimlet sammen oppe ved Allan for at få demonstreret de forskellige typer låse og vinduessikringer, der findes, så de forhåbentligt fremover er bedre rustet til at forhindre de mange indbrud i kommunen.