Sådan gør du, hvis du tror, at en vare er stjålet

Du sidder ved din pc og har netop fundet en annonce med den iPhone 11, du længe har ønsket dig. Men den er godt nok billig, selv om der står, at den er helt ny, og at kun emballagen er brudt. Og sælgeren tager ikke imod MobilePay og er ikke NemID-valideret.

Er du helt tryg?

Hvis du har mistanke om, at en vare, du er ved at købe, er stjålet, bør du ikke købe den. Heller ikke selv om den er billig.

Lav en anmeldelse på dba.dk og guloggratis.dk

Og har du stærk mistanke om, at det er en hælervare, kan du, hvis du handler på de to store salgsportaler, dba.dk og guloggratis.dk, foretage en anmeldelse.

På dba.dk er der ud for hver annonce et lille ikon, hvor der står ”Anmeld annonce”, og her kan du bl.a. skrive, hvis du har mistanke om stjålne varer.

På guloggratis.dk er der ved hver annonce et trekantet advarsels-ikon, hvor du bl.a. kan lave en anmeldelse, hvis du mener, at den pågældende vare er stjålet. Gul og Gratis vil enten henvende sig til sælgeren eller bede dig om at anmelde sagen til politiet.

Der bliver også solgt mange varer på sociale medier som Facebook og Instagram, men her er der ingen anmelde-funktion. Hvis du er sikker på, at varen er stjålet, bør du anmelde det til politiet.

Tjek en cykels stelnummer

Det er svært at opklare, om en vare er stjålet, men i nogle tilfælde er det muligt:

I appen ”Politi” kan du tjekke, om en cykel er stjålen ved at indtaste cyklens stelnummer under ”Bil og cykeltjek”. Appen fås til iPhone, Android og Windows Phone.

Anmeld salg af hælervarer til politiet

Opdager du, at cyklen eller varen, du har købt eller er ved at købe, er stjålet, skal du anmelde det til politiet. Det har du faktisk pligt til.

Hvis politiet finder varens rette ejermand, skal den leveres tilbage til vedkommende. Da der er tale om en stjålen genstand, får du ikke nogen erstatning.

Hvad sker der ved anmeldelse af mistanke om stjålne varer?

dba.dk får typisk 5-25 anmeldelser om ugen med en konkret mistanke om, at en vare kan være stjålet, eller som DBA tolker som en mistanke om en stjålen vare.

Efter en anmeldelse undersøger DBA annoncen og profilen. Hvis der fortsat er mistanke, lukkes profilen ned med krav om NemID-validering.

Hvis henvendelsen drejer sig om en mistanke om en stjålen vare, beder DBA anmelderen anmelde mistanken til politiet. Politiet kontakter derefter DBA, der bidrager med de oplysninger, politiet har brug for i deres efterforskning.

Kilde: DBA