Allans hus fik et sikkerhedstjek

Allans hus fik et sikkerhedstjek

Det er ikke ofte, at Allan Christensen er hjemme. Rejser og en kæreste i Kerteminde optager det meste af den 70-årige boligejers tid. 

Når han sjældent er hjemme, er det svært at holde øje med indbrudstyve og andre ubudne gæster. 

- Jeg vil gerne sikre mig, at jeg har gjort alt, hvad jeg kan, for at skræmme tyvene væk, siger Allan Christensen, som bor på Sjælland. 

Derfor valgte Allan at bestille et gratis sikkerhedsstjek af sin bolig hos den lokale låsesmed.   

Låsesmeden ser din bolig med tyvens øjne

Denne solskinsrige sommereftermiddag har Allan Christensen besøg af låsesmeden Jannich Nielsen fra AVL Låse & Sikring i Køge. 

Efter utallige sikkerhedstjek har Jannich Nielsen udviklet et godt blik for, hvor en boligs svage punkter er. Med andre ord: Han ved, hvordan tyven kigger på din bolig. 

I dette tilfælde er der tale om et nyt hus, kun en håndfuld år gammelt. Det er et etplanshus med store vinduespartier, og det hele ser pænt og plejet ud. 

Før Jannich Nielsen træder over dørtærsklen, bider han mærke i, at der er lidt for tilgroet i haven. 

- Det er altid vigtigt at overveje, hvor meget buskads der er rundt om din bolig. Tyven må ikke kunne arbejde i ly. Hvis du sørger for at beskære hække og buske, kan tyven ikke arbejde i fred og ro, fordi man kan se ham ude fra vejen, forklarer Jannich Nielsen. 

Hvad er et sikkerhedstjek?

Et sikkerhedstjek er et tjek af, hvor indbrudssikkert dit hus er. 

Det foretages af en lokal låsesmed, der er medlem af Låsesmede Foreningen eller SikkerhedsBranchen, og som bl.a. tjekker dine vinduer, døre og låse og rådgiver om, hvordan du i øvrigt kan hindre indbrud i dit hjem. Tjekket tager typisk 30-60 minutter.

Flere låsesmede er fleksible og kan komme på besøg, når du har fri fra arbejde. Kontakt din lokale låsesmed og hør om muligheden for et sikkerhedstjek.

Lås kan let åbnes med låsepistol eller bankenøgle

Herefter tager Jannich Nielsen fat i hoveddøren 

- I dørens lås sidder der en byggemarkedscylinder, som jeg kalder dem, siger låsesmeden. 

Han forklarer, at det er den type cylinder, som typisk sidder i, når man køber døren. 

Står du som tyveknægt og kigger på en dør med to låse, så ved du, at det bliver besværligt at bryde ind

- Det er et svagt led ved huset, at der ikke sidder en god og sikker cylinder. Den cylinder, som sidder i døren, kan let åbnes med fx en låsepistol eller en bankenøgle, forklarer Jannich Nielsen. 

En bankenøgle er en universalnøgle, som med en lille smule teknik giver fri adgang til alle de hjem, der ikke har en god cylinder i døren.  

To låse i døren

Det er vigtigt, at der sidder to låse i døren, helst med et mellemrum på omkring 40 cm. Jannich Nielsen mener, at det er en fejl, at Allan Christensen ikke blev rådet til at købe en dør med to låse.

- Forhandleren går mere op i dørens udtryk, altså farve og træ for eksempel. Men hvad med dørens sikkerhed? En dør skal jo ikke kun holde vind og vejr ude. Den skal også holde ubudne gæster ude. 

- Står du som tyveknægt og kigger på en dør med to låse, så ved du, at det bliver besværligt at bryde ind. Hvis man kan få tyven til at ombestemme sig allerede i indkørslen, er man nået langt, påpeger Jannich Nielsen. 

- Alt for ofte får borgerne ikke det, de har brug for, hvis de køber på internettet uden at vide, hvordan produktet kommer til at fungere i deres bolig. 

- En låsesmed forklarer dig, hvilke muligheder der findes på markedet. Så behøver man naturligvis ikke købe alle de ting, låsesmeden taler om. Men det godt at få noget viden om de forskellige muligheder, mener Jannich Nielsen. 

Alarm uden kamera er ikke nok

Der en installeret en alarm i Allan Christensens hus. Men alarmen har intet kamera. 

Allan Christensen købte alarmen på internettet og har selv installeret den. Men han fik ikke den vejledning, som ifølge Jannich Nielsen er essentiel. 

- Det kan godt være, at alarmen går ved et indbrud, men tyven skal ikke bruge mere end 45 sekunder på at tømme huset for værdier, fordi han ved nøjagtig, hvor de står på grund af de mange vinduer. Og så nytter det ikke, at der er en alarm, fordi tyven er væk, når du ankommer til huset, siger Jannich.

Det kommer bag på Allan Christensen, at alarmen ikke er tilstrækkelig. Han købte den for nylig. 

- Jeg har købt den alarm sammen med min søn, siger Allan Christensen. 

Sønnen havde haft indbrud og besluttede sig efterfølgende for at skaffe sig en alarm. De købte alarmen på internettet.

- Vi fandt et godt tilbud, og det virkede rimeligt, husker Allan Christensen.

Du kan være helt sikker på, at tyven godt ved, at der ikke er kamera i alarmen

- Det er ærgerligt, at Allan ikke har fået vejledning, fordi i det her tilfælde vil det være bedre med en alarm med indbygget kamera i sensoren, fortsætter låsesmeden. 

Han forklarer, at når der ikke sidder et kamera i alarmen, så er Allan Christensen nødt til at tjekke, hvad der får alarmen til at starte. Hvis Allan Christensen eksempelvis befinder sig langt hjemmefra, når alarmen går, får han en sms. Men han er nødt til at få en person til tjekke, hvorfor alarmen startede. Var det en tyv? Eller var det bare en stor edderkop, som svang sig forbi alarmens sensor? 

- Derfor er det bedre med en alarm med kamera. Hvis alarmen aktiveres, tager den tre billeder, som bliver sendt direkte til din telefon. Hvis du på billederne kan se en person, så ved du, at der er tale om en kriminel handling. Og så må du ringe 112 uden først at få en person til at tage forbi boligen. Det ville være en optimal løsning i det her tilfælde, og derfor er det ærgerligt, at der ikke har været en dialog med forhandleren, før Allan købte alarmen uden kamera. Og du kan være helt sikker på, at tyven godt ved, at der ikke er kamera i alarmen, fastslår Jannich Nielsen. 

En alarm med kamera tager billederne i farver. Det er lettere for politiet at arbejde med farvebilleder, fordi man mere præcist kan beskrive gerningsmanden. 

Boligen er mere sikker end gennemsnittet

Jannich Nielsen vurderer, at Allan Christensens bolig er lidt over gennemsnittet, hvad angår husets indbrudssikring. 

I dørens karme er der nemlig et sikkerhedsslutblik. Det vil sige, at døren er meget sværere at bryde op. Hvis en tyv skal sparke en dør op uden et sikkerhedsslutblik, kan døren ikke modstå sparkets kraft. 

Men på et sikkerhedsslutblik er skruerne sat i på tværs af karmen. Det betyder, at der skal et meget kraftigere tryk til, hvis døren skal åbnes. En voksen mand sparker omtrent med tryk på 350 kilo. Et sikkerhedsslutblik kan modstå et tryk på 700 kilo. Og hvis du har to låse i døren, fordobles sikkerheden. 

- Det er bestemt ikke normalt, at der sidder et sikkerhedsslutblik i nye døre. 

Men flere forhandlere er dog begyndt at sælge dem med det installeret. Jeg mener, det bør være et krav, at det er installeret fra begyndelsen. Det er meget dyrt og besværligt at få sat det i døren senere, forklarer låsesmeden.  

Generelt mener Jannich Nielsen, at folk ofte mangler at få en dialog med deres forhandler, når de køber ting som alarmer, døre og andre sikringstiltag.

Nu skal Allan Christensens hus sikres bedre

Under sikkerhedstjekket har låsesmed Jannich Nielsen noteret de forskellige ting ned, der kan forbedres. Og da tjekket er færdigt, giver han Allan Christensen et tilbud: 

  • To nye og sikre låsecylindere med kopibeskyttede nøgler (de første tre nøgler er som regel gratis): 700 kr. pr. cylinder. 
  • Alarm med kamera: Priserne starter ved omkring 5.500 kr.

Dagen efter tjekket kontakter Allan Christensen låsesmeden. Han vil gerne have installeret de foreslåede ting og vælger at få installeret en cylinder på begge sider af døren. Det vil sige, at man skal bruge nøgle for både at komme ind og ud af huset. 

Sikkerhedstjek gav et godt overblik

Allan Christensen er glad for tjekket.

- Jeg var selvfølgelig klar over, at min bolig ikke var den sikreste i verden, men det er rart at få tjekket op på det med professionelle øjne, siger han.