Få dit hus til at se beboet ud, når du ikke er hjemme

Indbrudstyve ønsker ikke at bryde ind i huse, hvis de tror, at der er nogen hjemme.

Derfor kan det være en god idé at få dit hus til at se beboet ud, selv om det står tomt, hvis du fx er på ferie, besøger venner og familie eller er på weekend i sommerhuset.

Der er flere små ting, du kan gøre, der kan være med til at få en tyv til at gå udenom dit hus.

Lav lidt rod

Lav med vilje lidt rod, så det ser ud som, at huset ikke er forladt. Lad fx lidt legetøj ligge fremme og opvasken stå på stativet. Stil en kop og måske en kande te eller kaffe på spisebordet og lad en opslået avis ligge ved siden af.

  Få lyset til at tænde automatisk

  Sæt timere på dine lamper eller lys, så de tænder, når det bliver mørkt og slukker, når det er sengetid, eller styr lyset med en app. Det kan du gøre på flere måder.

  Lamper med ledning tilsluttet stikkontakt

  Sæt en timer/et døgnur i stikkontakten og indstil tiden. Husk at tjekke, om lyser rent faktisk tænder. Du kan også sætte lampen i en Smart Home stikdåse, som du kan styre fra en app.

  Lamper tilsluttet med et lampeudtag

  Her er der flere muligheder for at styre, hvornår pærerne tændes og slukkes:

  • Med et digital kontaktur døgn/ugeur monteret til eltavlen, kan du indstille uret til at tænde og slukke på bestemte tider.
  • Flere producenter har særlige LED- eller Wi-Fi-pærer, som du kan styre og programmere via en app. Typisk forbindes en boks til din router, og derved bliver det muligt trådløst at styre lyset med din telefon. Søg på fx ”smart lys” eller ”smart belysning” på internettet og tjek mulighederne.
  • Det er også muligt at tilslutte en boks til din eltavle, der også skal kobles på internettet. Også her kan du styre lyset med en app.

  Styr dit hjem med Smart Home-produkter

  Der findes i dag en række såkaldte Smart Home-produkter til dit hjem, som du kan forbinde med hinanden. Fx kan du få lyset til at tænde indendørs, hvis et overvågningskamera registrerer bevægelse udenfor huset, eller få en advarsel, hvis dør- og vinduessensorer registrerer vibrationer, hvis døre eller vinduer er ved at blive åbnet.

  Få dit tv til at tænde automatisk eller brug fake-tv

  På de fleste, moderne fladskærms-tv kan du via en timer indstille dit tv til at tænde og slukke på bestemte tidspunkter. Et tændt tv kan få det til at se ud som om, at nogen er hjemme. Tjek brugsanvisningen til dit tv og se, hvordan du gør.

  Du kan også bruge et såkaldt fake-tv eller tv-simulator, som apparatet også kaldes.

  I virkeligheden er et fake-tv en slags lille lampe. LED-lys på displayet får det til at se ud som om, at et tv kører i huset. Tv-simulatoren har indbygget lyssensor, der får den til automatisk at tænde, når det bliver mørkt, og så kører den typisk i 4 eller 8 timer. Fake-tv koster fra ca. 100 kr.  

  En ulempe ved tv-simulatoren er, hvis en tyv alligevel skulle finde på at kigge ind ad vinduet og opdage, at det ikke er et rigtigt tv, der er tændt.

  Træk gardinerne for i soveværelset eller styr dem med app

  Træk gardinerne for i soveværelset og andre værelser, hvor man sover. Er de trukket for alle steder, er det for nogle tyve et tegn på, at der ikke er nogen hjemme. Det vigtigste er dog at gøre, som du plejer.

  Det er dog også muligt at købe såkaldte smarte gardiner og rullegardiner eller elektroniske gardiner, gardiner med app-styring eller trådløse rullegardiner, som de også kaldes. De fungerer i princippet på samme måde som lys, der styres via en app. Et system, der er koblet til din router, sørger for, at du med en app kan trække gardiner fra og for eller op og ned, som du ville gøre, hvis du var hjemme.