Politiet: Lad ikke dit hus se ud til at være alene hjemme

Det er en mørk og stormfuld aften. På fortovet går en ukendt person rundt og gransker husene på vejen. Han standser op ved et mørkt hus og betragter det grundigt. Det må være en indbrudstyv på jagt efter et hus, han kan bryde ind i.

Nej, det behøver det ikke at være. Bor du i Syd- eller Sønderjylland, kan det måske være politiet, for siden 2015 har de med jævne mellemrum gået rundt i villakvarterne og set på husene med en indbrudstyvs øjne. Hvis huset ser ud til at være lige til at begå indbrud i, får beboerne en lille pakke i postkassen.

I pakken er der bl.a. et brev, hvor politiet fortæller, at der er risiko for, at en tyv også ville vælge deres hus.

Øget risiko for indbrud i mørklagte huse

”Vi gik/kørte rundt i udvalgte villakvarterer en helt almindelig hverdag mellem kl. 17 og 21. Det er nemlig i dette tidsrum, at der statistisk set er den højeste risiko for indbrud. Fra de offentligt tilgængelige områder, dvs. veje, stier, grønne områder mv., kiggede vi efter mørklagte huse eller huse, hvor der helt tydeligt ikke var nogen hjemme, fx en tom carport, skraldespande, der stadig stod fremme efter tømning osv.”. 

”Vi vil gerne hjælpe dig/jer med at forebygge indbrud og gøre dig/jer opmærksom på den øgede risiko, der er for indbrud i et synligt tomt og mørkt hus. Med lidt lys og liv kan du/I til gengæld få tyven til at fravælge huset på lang afstand”. For at hjælpe forebyggelsen på vej har vi fået Bo Trygt til at sponsere 6 batteri-fyrfadslys, så er der 2 til dig/jer og to til hver af dine/jeres naboer”, står der bl.a. i brevet.

For mange huse er alene hjemme

Og politiet vil netop gerne have danskerne til at få det til at se ud som, at der er nogen hjemme i boligen, selv om det står tomt.

- Vi kan desværre ikke bare smide alle forbrydere i fængslet, så vi er nødt til at gøre noget for, at borgerne sikrer sig bedre. Et hus skal se ud om lige som Kevins hus i filmen ”Alene hjemme”, hvor ingen er i tvivl om, at der er nogen hjemme.

- Der er stadig alt for mange huse, der er alene hjemme. Vi vil gerne have, at lyset i huset følger husets normale døgnrytme, selv om der ikke er nogen hjemme. Hvis du normalt starter med at se tv kl. 19 og slukket for det og lyset og går i seng kl. 22.30, så skal det også se sådan ud, når du ikke er hjemme, anbefaler Christian Østergård, vicepolitiinspektør i Syd- og Sønderjyllands Politi.

Få lamper og tv til at tænde og slukke, mens du er væk

Og det er muligt at gøre. Fx kan du ved lamper med en ledning tilsluttet en stikkontakt sætte en timer/et døgnur i stikkontakten og indstille den til at slukke og tænde. Ved lamper, der er tilsluttet et lampeudtag, kan du med særlige LED- eller Wi-Fi-pærer styre og programmere, hvornår pærerne skal lyse, med en app.

Du kan også nemt få det til at se ud som om, at fjernsynet kører. De fleste tv har en indbygget timer, som du kan programmere til at tænde og slukke. En anden mulighed er et såkaldt fake-tv eller tv-simulator, der er en slags lille lampe, der får det til at se ud som om, at et tv kører i huset. Tv-simulatoren har indbygget lyssensor, der får den til automatisk at tænde, når det bliver mørkt, og så kører den typisk i 4 eller 8 timer.

- Det er ikke raketvidenskab. Tag tyvens briller på og se, hvilket signal dit huset sender – om det ser ud til at være alene hjemme. Og få også naboen til at holde øje med dit hus, når du ikke er hjemme, råder Christian Østergård.

Mulighed for gratis tænd- og slukur i Aarhus

9 danske kommuner er i øjeblikket såkaldte Bo trygt-kommuner, der sætter særlig fokus på at nedbringe antallet af indbrud og øge trygheden.

En af dem er Aarhus Kommune, og de har fået en idé til at få indbyggerne til at tænde for det indendørs lys, når de ikke er hjemme. Kommunen har i 2020 nemlig lagt et tænd- og slukur sammen med indbrudsforebyggende materiale i de Bo trygt-poser, der deles ud i dele af kommunen. Håbet er, at modtagerne vil sætte stikket fra deres lamper i uret og få lamperne til at tænde og slukke, når de ikke er hjemme i de mørke timer.

Det er det såkaldte tryghedspartnernetværk, der består af lokale fællesråd, som har fået muligheden for at få poserne og dele dem ud i deres område. Corona-epidemien har dog vanskeliggjort initiativet, men Aarhus Kommune regner med at gentage ordningen i 2021.