Nabohjælp forebygger indbrud

I kampen mod indbrudstyvene skal beboerne i dit nabolag stå sammen. Nabohjælp er et af de mest effektive værn mod de mange indbrud, som hvert år begås i Danmark. 

Du behøver ikke stå alene i kampen mod indbrud. En effektiv måde at forebygge indbrud er nemlig ved at arbejde sammen med dine naboer.

Nabohjælp kan hjælpe med at sikre en hel vej, et boligkvarter eller en mindre bydel. Der er lavet undersøgelser om denne form for systematiseret nabohjælp, som viser, at det forhindrer 20 procent af alle indbrud i det pågældende nabolag.

I dag er flere end 275.000 husstande i Danmark tilmeldt på nabohjælp.dk.

Nabohjælp er gratis - og det virker!

Nogle naboer kommer sammen privat, mens andre sjældent sætter benene i hinandens hjem. Men selvom I ikke ses privat, kan I alligevel sagtens have velfungerende aftaler om at fortælle hinanden, hvis der er tyve på spil i området eller aftale Nabohjælp i ferier. 

Når nabohjælpen skal være ekstra effektiv, er det en god idé at tilmelde sig på nabohjælp.dk eller via Nabohjælps app, der drives af Det Kriminalpræventive Råd sammen med TrygFonden. Du kan hente appen på App Store eller på Google Play

Tjenesten er gratis, og når du har tilmeldt dig, får du et velkomstbrev med klistermærker til postkasse og hoveddøre, og så får du adgang til en række redskaber. 

(Bemærk, at det ikke er muligt at tilmelde sig Nabohjælp i perioden fra d. 10. april til d. 5. maj, grundet åbning af ny digital platform)

Undersøgelser viser, at systematiseret nabohjælp forhindrer 20 procent af alle indbrud i et nabolag

Du kan fx dele beskeder om mistænkelig adfærd og indbrud med alle andre nabohjælpere i dit nabolag. Det er vigtigt, fordi indbrud smitter. En tyv huserer som regel i nabolaget i længere tid, så det gælder om at øge tyvens oplevede risiko for at blive opdaget, så hans bane brydes.  

- Advarselsfunktionen er en god hjælp for borgerne, men faktisk også for politiet. I områder, hvor man deler oplysninger om indbrud eller mistænkelig adfærd, er der større sandsynlighed for at finde vidner, fortæller vicepolitiinspektør Henrik Framvig fra Rigspolitiet.

Opret en profil og bliv nabohjælper

Vær med og få klistermærker tilsendt

Med Nabohjælp er der altid nogen hjemme - du mindsker risikoen for indbrud og øger samtidig trygheden i dit nabolag.

Bliv nabohjælper

(Bemærk, at det ikke er muligt at tilmelde sig som nabohjælper i perioden fra d. 10. april til d. 5. maj, grundet åbning af ny digital platform)

Få hjælp når du er bortrejst

Du kan aftale med naboen, at I hjælpe hinanden med at holde øje med jeres boliger, når I er på ferie. Hvis naboen fylder din skraldespand, tømmer postkassen, parkerer sin bil i din indkørsel og går en runde om huset hver dag. kan det snyde tyven til at tro, at der er nogen hjemme.

Ved at bruge den digitale feriekalender på nabohjælp.dk, kan I nemt koordinere feriehjælpen. I feriekalenderen kan du oprette din ferie, så dine betroede naboer automatisk får besked sammen med gode råd til nabohjælpen. 

Tyven fordufter, hvis der er risiko for at blive genkendt eller opdaget

Mens du er på ferie, får du besked, når dine naboer har tjekket dit hus eller din lejlighed.

Når naboerne selv er på ferie, får du på samme måde automatisk besked om, hvad du kan hjælpe dine naboer med. 

Feriekalenderen har vist sig nyttig, fordi den systematiserer feriehjælpen. På den måde bliver feriehjælpen ikke tilfældig eller spontan.

Nabohjælp i hverdagen

Nabohjælp handler også om hverdagen og om naboskab. Det er en snak med naboerne og et hej til dem, man møder på sin vej. Tyvene er nemlig aktive alle dage og særligt i dagtimerne, og de fornemmer hurtigt, om I taler sammen i nabolaget. 

Anette Aaby Hansen fra Nabohjælp.dk råder til at hilse på alle i nabolaget – også dem, du ikke kender.  En tyv bryder sig nemlig ikke om at kunne blive genkendt.

- Spørg, om du kan hjælpe med noget. Lad vedkommende vide, at han eller hun er set. Tyven fordufter, hvis der er risiko for at blive genkendt eller opdaget, og er det ikke en tyv, jamen, så er det da meget hyggeligt at blive hilst på. Det er god nabostil, og det styrker naboskabet, siger hun.

Vær opmærksom i hverdagen. Fortæl dine naboer, hvis du ser noget mistænkeligt eller har haft indbrud, for indbrud smitter. Brug fx Nabohjælps advarselsfunktion til at sende en advarsel til dine naboer på sms og e-mail og andre i nabolaget.

Gør det svært for tyven at gemme sig eller bryde ind uforstyrret og let for naboerne at se din bolig ved fx at klippe din hæk, så den højst er 1,6 meter høj og gerne kun en meter, og sætte sensorstyret lys omkring boligen.

Kom godt i gang med Nabohjælp

  • Hent Nabohjælps app på App Store eller på Google Play eller opret din profil på Nabohjælp.dk. Det er gratis, og så er du i gang. (Bemærk, at det ikke er muligt at tilmelde sig Nabohjælp i perioden fra d. 10. april til d. 5. maj, grundet åbning af ny digital platform)
  • Spørg naboerne, om de vil være med. 9 ud af 10 vil gerne. Måske kan I også tage emnet op i boligforeningen?
  • Overvej, hvilke naboer du vil have hjælp af i ferier, og inviter dem ind i dit personlige netværk