Landsbyen, der vil have Nabohjælp på alle veje

Landsbyen, der vil have Nabohjælp på alle veje

En række indbrud hjemsøgte for en håndfuld år siden byen Hejls i Sønderjylland. Det fik borgerne til at tale om, hvad de kunne gøre for at få bugt med indbrud, men der manglede et konkret initiativ. 

Det initiativ tog Claus Benthin-Larsen, som er medlem af lokalrådet i Hejls og nabobyen Hejlsminde. 

Han forklarer, at nabohjælp længe har været brugt i området, det har bare ikke haft nogen forbindelse til nabohjælp.dk. For at skabe mere tryghed har han nu sat sig for, at alle i Hejls og Hejlsminde skal være tilmeldt Nabohjælp.dk. 

Nabohjælp er en af de bedste foranstaltninger mod indbrud og kan forebygge op mod hvert fjerde indbrud. Det skaber også et sammenhold i et nabolag, hvor beboerne hjælper hinanden ved eksempelvis at holde øje med din bolig, hvis du er bortrejst. Det er gratis at tilmelde sig. 

I dag er der ikke længere problemer med indbrud i Hejls. 

Tradition for at hjælpe hinanden

- Vi er jo placeret lidt ude på landet, hvor der har været tradition for at hjælpe hinanden, hvis man eksempelvis er bortrejst. Er landmanden bortrejst på forlænget weekend, skal der jo være nogen til at vande køerne, siger Claus Benthin-Larsen med et grin fra sit hjem i Hejls.

På den måde er mange folk i området vant til at hjælpe hinanden. Alligevel er der plads til forbedringer i form af flere nabohjælpere. 

Indtil videre har Claus Benthin-Larsen oplevet rigeligt med opbakning. I løbet af de seneste par år er antallet af nabohjælpere steget med over 100 procent i det lille samfund, som derfor nu har omkring 70 nabohjælpere. 

Det betyder, at Hejls nu er det sted i Kolding Kommune, som har flest nabohjælpere. 

Nabohjælp skaber fællesskab

Claus Benthin-Larsen har promoveret initiativet ved bl.a. at arrangere borgermøder i nabolaget, hvor folk kan komme og høre om fordelene ved nabohjælp. Med tiden har ideen fundet fodfæste blandt beboerne, og i dag er det reglen snarere end undtagelsen, at folk er nabohjælpere.

Udover at forebygge indbrud har det også haft den effekt, at Claus Benthin-Larsen har mødt naboer, han aldrig før har talt med.

- Nabohjælp styrker naboskabet og skaber tryghed, at man taler sammen med de naboer, man møder, når man er ude at spadsere, siger Claus Benthin-Larsen, som understreger, at man er nødt til at blive ved med at italesætte nabohjælp. Ellers falmer effekten. 

Nabohjælp styrker naboskabet og skaber tryghed, at man taler sammen med de naboer, man møder, når man er ude at spadsere

Øget fokus fremmer brugen af nabohjælp

- Når vi bliver ved med at sprede budskabet, har det den betydning, at for eksempel også ældre beboere bruger nabohjælp aktivt i deres dagligdag. De bruger måske ikke appen, men de ved, at det er okay at spørge ind til mistænksom adfærd, forklarer Claus Benthin-Larsen og fortsætter:

- Det kan eksempelvis være, at man ser en fremmed bil holde det samme sted længe. Så betyder opmærksomheden på nabohjælp, at det er helt legitimt lige at gå over og spørge ind til, hvad de fremmede har gang i.

Han fortæller, at beboerne også er gode til at hjælpe, når folk er på ferie. Det kan for eksempel være, at man får det til at se ud som om, der er nogen hjemme ved at parkere en bil i garagen, tømme postkassen og lignende. 

Claus Benthin-Larsen mener samtidig, at det øgede fokus på nabohjælp i Hejls og Hejlsminde kan være med til at inspirere og sprede nabohjælpen ud til de omkringliggende byer i Sønderjylland.

Undgå indbrud med Nabohjælp

Systematiseret nabohjælp forhindrer op mod hver fjerde af alle indbrud i et nabolag, viser undersøgelser, og derfor er nabohjælp, sammen med at sikre vinduer, låse og døre, en af de bedste måder at forebygge indbrud på. Jo flere ting du gør, jo mindre er risikoen for indbrud,

Læs mere om Nabohjælp på nabohjælp.dk og tilmeld dig ved at hente appen i App Store eller på Google Play.

Nabohjælp inspirerer til øget sikring af boligen

Claus Benthin-Larsens bolig er ikke selv så godt sikret mod indbrud, som det anbefales. Vinduerne har ikke sikringsbeslag, og nøglen til terrassedøren ligger fremme. 

- Lur mig, om ikke tyven alligevel kan komme ind, hvis han vil, siger Claus Benthin-Larsen, som i kølvandet på sit arbejde med nabohjælp dog alligevel har fået øjnene op for vigtigheden af at sikre sin bolig. 

- Jeg ved godt, at jeg burde sikre min bolig bedre, og nabohjælp har hjulpet mig til at indse, hvor jeg kan sætte ind. At jeg har beskæftiget mig med nabohjælp, har eksempelvis betydet, at jeg har sat en lås på mit haveskur. På den måde kan tyvene ikke bruge mine haveredskaber og andet værktøj til at bryde ind i huset, siger Claus Benthin-Larsen, som opfordrer alle til at engagere sig i nabohjælp.