Indbrud i din kommune
#navn#
Kommunen rangerer som nummer #geoMeta.0.rangering# ud af 98 på listen over kommuner med flest indbrud pr. husstand.
Seneste antal: #geoMeta.0.current# (#geoMeta.0.indbrudprhusstandfmt# indbrud pr. husstand)
Højeste antal: #aggregate.0.maxValue# (#aggregate.0.maxTime#)
Laveste antal: #aggregate.0.minValue# (#aggregate.0.minTime#)
Siden 2011, hvor der blev anmeldt 45.173 indbrud i boliger på landsplan, er antallet faldet år for år. I 2021 blev der anmeldt 14.804 indbrud i boliger, det laveste antal siden 1972.
Tjek indbrud i din kommune
Hvor mange indbrud i boliger er der i din kommune, og er det mange eller få i forhold til andre kommuner?
Det kan du finde svar på i Danmarkskortet herover, som Bo trygt! har lavet ud fra opgørelser over anmeldte indbrud i beboelser fra Danmarks Statistik.
Farverne på Danmarkskortet angiver, hvor mange anmeldte indbrud i boliger der har været pr. husstand i 3. kvartal 2022, og dermed kan du altså se, hvor der har været forholdsvist flest indbrud. Jo mørkere farve en kommune har, jo flere indbrud har der været i forhold til antallet af boliger. Og jo lysere farve, jo færre indbrud.
Når du klikker på en kommune, kan du se, hvor mange indbrud der har været i hvert kvartal siden 2018, og hvilken præcis placering kommunen har på listen ud af de i alt 98 danske kommuner.
Der er blev anmeldt lidt færre indbrud i 3. kvartal 2022 sammenlignet med samme periode sidste år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. På landsplan blev der anmeldt 3.819 indbrud i private hjem, mens tallet i 3. kvartal 2021 var 3.928 indbrud.
Bo trygt opfordrer trods den positive udvikling til skærpet opmærksomhed omkring indbrudsforebyggelse.
- Vi har i de senere år oplevet et markant fald i antallet af indbrud i Danmark – godt hjulpet af mere hjemmearbejde under corona. Nu hvor mange er vendt fysisk tilbage på arbejdspladsen, så de er mindre hjemme, kunne man godt forvente en stigning i antallet af indbrud. Det er ikke sket, og det er rigtig positivt, siger Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt.
Den positive udvikling kan dog vende, fordi energikrisen får mange til at skrue ned for lyset - både kommuner og private.
- God belysning kan øge trygheden og mindske risikoen for indbrud. Vi går ind i en tid med mange mørke timer i døgnet, særligt i år, hvor vi alle opfordres til at spare på strømmen. Heldigvis er der flere ting, man kan gøre som boligejer for at indbrudssikre sit hus, uden at elregningen ryger i vejret.
Brug lys med sensor til at holde tyven væk
Forskning viser, at den rette belysning reducerer risikoen for indbrud. Med en lille investering kan du både spare penge på elregningen og skræmme indbrudstyve væk:
- Indbrudstyve vil gerne undgå at blive set, og det risikerer de, hvis lyset er tændt eller pludselig tænder, når de lister sig hen til et hus. Den bedste løsning er sensorstyret lys, der tænder ved bevægelse. Så kan vi stadig få lys, når vi kommer hjem og fx skal have indkøb ud af bilen, og der er større chance for, at en tyv vil blive opdaget. Samtidig er det billigere, end hvis lyset konstant står tændt, siger Britt Wendelboe.
En engelsk undersøgelse fastslår, at skal man kun gøre én ting for at sikre sit hus bedre mod indbrud, så skal man installere udendørs lys med sensor. I 2021 havde 46 procent af de danske husejere installeret sensorstyret lys.
Læs og se, hvordan du installerer udendørs lys med sensor
Lys giver mere tryghed
- I denne tid hører vi om flere kommuner, der planlægger at spare på belysningen også i boligkvarterer. Derfor må vi være kreative og effektive omkring udendørsbelysningen ved vores boliger, for lys er med til at skabe tryghed i et boligkvarter, siger Britt Wendelboe.
- Og så kan vi ikke komme uden om betydningen af godt naboskab. En opmærksom nabo er vigtig i både de mørke og lyse timer, men særligt nu når vi skruer ned for lyset, kan vi med fordel skrue op for nabohjælpen. Skab liv i nabolaget, hold øje med hinandens boliger, og del jeres viden med naboerne, fx via Nabohjælps app, hvis I ser noget mistænkeligt, tilføjer hun.
Sådan kan du sikre din bolig mod indbrud
Du kan bl.a. sikre din bolig ved at:
- Tilmelde dig og bruge Nabohjælp
- Sætte sikringsbeslag på dine vinduer og skrue glaslisterne fast med sikringsskruer.
- Montere et dørgreb med lås på terrassedøren.
- Skifte låsen på hoveddør og kælderdør.
- Sætte lås på skuret.
- Klippe hækken ned til højst 1,6 meter og gerne 1 meter.
Læs mere: Sådan sikrer du dit hus mod indbrud