Hus sikret mod indbrud i julen med tidsindstillet belysning

7 gode råd mod indbrud i julen

I juledagene er der omkring fire gange så mange indbrud i danske hjem som på almindelige dage. Juleaftensdag er suverænt den dag på året, hvor der er flest indbrud, og 23. december og nytårsaftensdag ligger typisk også højt på listen.

Derfor er der grund til at være ekstra på vagt i julen. Det bedste, du kan gøre for at undgå indbrud, er at sikre dine vinduer, låse og døre.

Men hvis julen står lige for døren, og du ikke kan nå at sikre din bolig, har vi her samlet de vigtigste råd, som kan hjælpe dig med at undgå indbrud, hvis du ikke er hjemme.

1) Få naboen til at holde øje i julen

Meld dig til Nabohjælp, og bed din nabo parkere sin bil i din indkørsel, hvis du ikke er hjemme. I samme omgang kan naboen tømme din postkasse og lægge affald i din skraldespand. Hvis der er faldet sne omkring din bolig, kan naboen også sætte fodspor i sneen. På den måde ligner det, at du er hjemme. Efter julemaden kan du foreslå naboen at gå omkring dit hus for at sikre, at alt er, som det skal være.

2) Tænd lys, tv og musik og slå ringeklokken fra

Tændt lys og musik og tv får det til at virke, som om du er hjemme. Brug tænd-sluk ure eller timer-funktion, hvis du har mulighed for det, så det virker naturligt. Du kan også købe et såkaldt fake-tv, som udsender lys på samme måde som et tv.

Tyven kan godt finde på at ringe på døren for at tjekke, om du er hjemme, og derfor kan det være en god idé at slå ringeklokken fra. Det kan gøre tyven usikker.

3) Lad opvasken stå

Hvis tyven kigger ind ad dine vinduer, er det vigtigt, at din bolig ikke ser alt for ryddelig ud. En opslået avis, uredte senge eller lidt opvask ved håndvasken giver alt sammen indtryk af, at der er nogen hjemme.

4) Sæt en bevægelsessensor på din udendørs belysning

Kombinér en bevægelsessensor med udendørs belysning – både foran og bagved huset – så lyset automatisk tændes, hvis en ubuden gæst lister sig ind på grunden.

Læs mere om udendørs lamper med sensor

5) Gem dine værdier

Gå en runde om din bolig, inden du tager på juleferie, og kig ind af dine vinduer, så du kan se, hvad tyven ser. Fjern alle de værdigenstande, som er synlige udefra.

Når tyven kigger ind ad vinduet, ser han efter værdigenstande, og når han først er inde i din bolig, leder han efter let omsættelige genstande. Højeste prioritet er smykker, ure og kontanter, så sørg for, at den slags er gemt godt af vejen. Mange vælger at gemme deres værdier i soveværelset, og det ved tyven som regel godt. Gem derfor dine værdier nogle mindre åbenlyse steder.

Du kan også tage dine mest værdifulde ting med dig, hvis de ikke fylder så meget, og du fx skal holde juleaften et andet sted.

Du kan også vælge at benytte dig af forskellige mærkningsordninger, som gør det vanskeligere for tyvene at omsætte dine ejendele og lettere for politiet at hjælpe dine ting tilbage til dig, eller lægge værdigenstandene i en bankboks eller et indbruds- og brandsikret pengeskab/værdiskab i hjemmet.

6) Lås haveredskaber og værktøj inde

Haveredskaber, værktøj og stige kan bruges af tyven til at bryde ind i din bolig. Lås dem derfor ind i et haveskur eller lignende.

7) Vis ikke feriebilleder på sociale medier

Lad ikke tyven følge med i din gøren og laden på sociale medier som Facebook, Instagram eller Twitter. Så lad være med at lægge billeder op, hvis du er på juleferie, men vent til du er hjemme igen.