Sådan gør du din dør mere indbrudssikker

Sådan gør du din dør mere indbrudssikker

Alle yderdøre – hoveddør, terrassedør og kælderdør – i din bolig bør være sikret mod indbrud, så tyve ikke kan komme ind eller ud. Læs og se videoer af, hvordan du sikrer dine døre.

38 procent af indbruddene sker via døre - specielt terrasse- og altandøre bryder tyve op. Og samtidig er det nemt for tyven at stikke af med mange tyvekoster, hvis han bare kan gå ud gennem døren efter et indbrud.

Derfor skal det være svært at bryde dørene i din bolig op – både udefra og indefra. Indbrudstyven får det nemmere, hvis låsen er meget gammel, hvis træværket i døren er nedbrudt, eller hvis døren er spinkel.

Alle yderdøre – hoveddøre, terrassedøre, havedøre og en evt. kælderdør eller bagtrappedør – i din bolig bør være solide og forsynet med gode og sikre låse, for en tyv leder efter det svageste sted i huset at bryde ind og slippe afsted med tyvekosterne.

Især døre, hvor en tyv kan stå, uden at nogen kan se ham, er udsatte, så de er ekstra vigtige at sikre. Det kan fx være kælderdøre eller terrassedøre i en have.

Styrk boligens vinduer og døre

Kvaliteten og sikkerheden af dine døre er afgørende for, hvor stor risikoen for indbrud er. Døre, der er ældre end 10 år, har sjældent indbyggede sikringsegenskaber. Derfor kan det være en god idé at sikre dem bedre. Hvis de er i fin stand, kan du gøre det selv med enkelte tiltag:

  • Installér indvendig lås på døre, så det bliver sværere for tyven at komme ud med større tyvekoster. Det er ofte særligt relevant på terrassedøre, hvor tyve nemmere kan flygte med genstande uden at blive opdaget. Hvis det er en indvendig lås med nøgle, er det vigtigt, at du altid har nøglen siddende i låsen, når du er hjemme. I tilfælde af brand er det afgørende, at du kan komme ud. Overvej at installere en kodelås.
  • Skift låsecylinderen i døren, dels for at gøre det sværere at bryde ind, dels for at skræmme tyven fra overhovedet at forsøge.
  • Skru glaslister i døre med vinduer fast med sikringsskruer, der ikke kan skrues ud igen, så det bliver sværere for tyven af afmontere glaslister og trække glasset ud.
  • Sæt en anslagsskinne på terrassedøren, så det bliver sværere for tyven at få et koben indimellem døren og dørkarmen på terrassedøren.
  • Beskyt udadgående døre med nokker, så det ikke er muligt at skære hængslerne over, og døren dermed sidder fast, selvom hængslerne er taget af.

Husk dette, før du indbrudssikrer dine døre

Før du går i gang med at sikre dine døre, skal du overveje disse to ting:

1) Er din dør så ny, at den allerede har sikringstiltag?

Hvis din døre er af nyere dato, er det sandsynligt, at der allerede er indarbejdet en række elementer, der sikrer mod indbrud. Er dørene så nye, at der stadig er garanti på dem, bør du overveje, om du selv skal foretage sikringstiltag på dem, for det kan ophæve garantien.

Hvis du er i tvivl, om døren har sikringstiltag, kan du ringe til producenten. Du finder frem til, hvem producenten er, ved at åbne døren og finde mærket i falsen (den indvendige ramme). Her står kontaktoplysninger på producenten og ofte også en række tekniske oplysninger.

2) Hvordan er standen på døren?

Sikringstiltag vil i langt de fleste tilfælde bidrage til at mindske risikoen for indbrud, men i nogle tilfælde er døren så nedslidt, at det ikke kan gøre en forskel. Overvej i denne situation, om du skal udskifte døren med en ny.

Sæt to låse på døren 

Alle yderdøre bør have to låse, som sidder med minimum 40 centimeters afstand. Den ene af låsene bør være en lås uden vrider, der kun kan åbnes med nøgle fra begge sider. Det vil besværliggøre det for tyven at komme ud gennem døren. 

Sikkerhedsslutblik kan modstå tyve

Ud over låsens kvalitet er dørens konstruktion og styrke afgørende for sikringen. Hvis døren skal være sikker, bør riglens fremspring være minimum 20 millimeter. Riglen er den bjælke i låsemekanismen, som skubbes ind i slutblikket i karmen, når man låser døre, og som i låst tilstand forhindrer døren i at åbne. 

I dørkarmen bør du installere et sikkerhedsslutblik, som tager imod riglen fra låsen i døren. Når der er monteret et sikkerhedsslutblik, kan karme modstå et langt større tryk, op til 800 kilo, som gør, at karmen ikke flækker, hvis en tyv forsøger at sparke eller presse døren ind. Slutblikket bør være i god kvalitet og skal helst monteres med skråtstillede skruer, der gør døren mere modstandsdygtig over for spark og tryk og opbrud.

Det er ikke helt simpelt at montere et sikkerhedsslutblik selv, men har du lidt teknisk snilde, kan det lade sig gøre. Se, hvordan du gør i videoen under artiklen.

Sådan sikrer du dine eksisterende døre

Udover de to låse og sikkerhedsslutblik, er der flere måder at sikre de yderdøre, som i forvejen er i din bolig. 

Undersøg først, om døren sidder solidt fast i huset, altså murværket eller træværket, hvis det er et træhus. Døren bør være monteret med mindst tre skruer ind i hver side af karmen og ind i huset.

En god dør skal være solid og slutte tæt til karmen. Tjek, om døren er intakt. Træværket i både karm og dør skal være fast, og der bør ikke være bløde områder i døren, altså steder, hvor man kan stikke en lille skruetrækker eller syl ind i træet. Det er nemlig tegn på råd. Det er meget nemt at smadre en dør med råd.

Hvis du har en dør, som ikke er solid, kan du forstærke den ved at sætte en stålplade eller en krydsfinerplade fast på dørens inderside.

Beskyt udadgående døre med nokker

Har du en dør, der er udadgående, vil hængslerne være udenfor, og derfor kan tyven komme til dem og skære dem af.

For at forhindre det kan du montere nokker i døren. Nokker går ind i karmen på døren og monteres i hængselssiden på døren. Sæt som regel minimum to nokker i døren, men gerne det samme antal, som der er hængsler.

Se, hvordan du monterer nokker i videoen under artiklen.

Alle yderdøre bør have to låse, som sidder med minimum 40 centimeters afstand

Tyven bruger ofte til terrassedøren

En ofte anvendt adgangsvej for tyven er terrassedøre i stueplan, hvor låsene ofte er ganske simple og derfor lette at bryde op. 

Terrassedøre bør have et indvendigt greb med lås - gerne en kodelås.

Du kan også montere et indvendigt dørgreb med nøgle. Husk at lade nøglen sidde i dine døre, når du er hjemme. Du og din familie skal kunne flygte ud af dørene i tilfælde af brand.

Se, hvordan du monterer et indvendigt greb med lås i terrassedøren i videoen under artiklen.

Er der glas i dine døre, bør glasset sikres med glaslister, som er monteret med sikringsskruer eller eventuelt med glas, som er fuget fast til falsen i de fire hjørner. 

Anslagsskinne til terrassedøren

For at forhindre, at tyven kan få et koben indimellem døren og ramme, kan du montere en anslagsskinne på terrassedøren. Skinnen monteres på den side, hvor låsen er. Skinnen monteres med sikkerhedsskruer/envejsskruer. Du kan male skinnen i den farve, som vinduet har.

Se, hvordan du monterer en anslagsskine i videoen nedenunder artiklen.

Få en ny, sikker dør

Hvis du skal have nye yderdøre, bør du købe døre med indbyggede sikringstiltag, så du er garanteret, at de er mest modstandsdygtige. De fleste vindues- og dørproducenter tilbyder produkter med sikkerhedspakker.