Sådan gør du din dør mere indbrudssikker

Alle yderdøre – hoveddør, terrassedør og kælderdør – i din bolig bør være sikret mod indbrud, så tyve ikke kan komme ind eller ud. Læs og se videoer af, hvordan du sikrer dine døre.

38 procent af indbruddene sker via døre, specielt terrasse- og altandøre bryder tyve op. Og samtidig er det nemt for tyven at stikke af med mange tyvekoster, hvis han bare kan gå ud gennem døren efter et indbrud.

Derfor skal det være svært at bryde dørene i din bolig op – både udefra og indefra. Indbrudstyven får det nemmere, hvis låsen er meget gammel, hvis træværket i døren er nedbrudt, eller hvis døren er spinkel.

Alle yderdøre – hoveddøre, terrassedøre, havedøre og en evt. kælderdør eller bagtrappedør – i din bolig bør være solide og forsynet med gode og sikre låse, for en tyv leder efter det svageste sted i huset at bryde ind og slippe afsted med tyvekosterne.

Især døre, hvor en tyv kan stå ugeneret, er udsatte, så de er ekstra vigtige at sikre. Det kan fx være kælderdøre eller terrassedøre i en have, hvor naboer eller forbipasserende ikke kan se, at en tyv er på spil.

Sæt to låse på døren 

Alle yderdøre bør have to låse, som sidder med minimum 40 centimeters afstand. Den ene af låsene bør være en lås uden vrider, der kun kan åbnes med nøgle fra begge sider. Det vil besværliggøre det for tyven at komme ud gennem døren. 

Sikkerhedsslutblik kan modstå tyve

Ud over låsens kvalitet er dørens konstruktion og styrke afgørende for sikringen. Hvis døren skal være sikker, bør riglens fremspring være minimum 20 millimeter. Riglen er den bjælke i låsemekanismen, som skubbes ind i slutblikket i karmen, når man låser døre, og som i låst tilstand forhindrer døren i at åbne. 

I dørkarmen bør du installere et sikkerhedsslutblik, som tager imod riglen fra låsen i døren. Når der er monteret et sikkerhedsslutblik, kan karme modstå et langt større tryk, op til 800 kilo, som gør, at karmen ikke flækker, hvis en tyv forsøger at sparke eller presse døren ind. Slutblikket bør være i god kvalitet og skal helst monteres med skråtstillede skruer, der gør døren mere modstandsdygtig over for spark og tryk og opbrud.

Det er ikke helt simpelt at montere et sikkerhedsslutblik selv, men har du lidt teknisk snilde, kan det lade sig gøre. Se, hvordan du gør i videoen under artiklen.

Sådan sikrer du dine eksisterende døre

Udover de to låse og sikkerhedsslutblik, er der flere måder at sikre de yderdøre, som i forvejen er i din bolig. 

Undersøg først, om døren sidder solidt fast i huset, altså murværket eller træværket, hvis det er et træhus. Døren bør være monteret med mindst tre skruer ind i hver side af karmen og ind i huset.

En god dør skal være solid og slutte tæt til karmen. Tjek, om døren er intakt. Træværket i både karm og dør skal være fast, og der bør ikke være bløde områder i døren, altså steder, hvor man kan stikke en lille skruetrækker eller syl ind i træet. Det er nemlig tegn på råd. Det er meget nemt at smadre en dør med råd.

Hvis du har en dør, som ikke er solid, kan du forstærke den ved at sætte en stålplade eller en krydsfinerplade fast på dørens inderside.

Beskyt udadgående døre med nokker

Har du en dør, der er udadgående, vil hængslerne være udenfor, og derfor kan tyven komme til dem og skære dem af.

For at forhindre det kan du montere nokker i døren. Nokker går ind i karmen på døren og monteres i hængselssiden på døren. Sæt som regel minimum to nokker i døren, men gerne det samme antal, som der er hængsler.

Se, hvordan du monterer nokker i videoen under artiklen.

Alle yderdøre bør have to låse, som sidder med minimum 40 centimeters afstand

Tyven bruger ofte til terrassedøren

En ofte anvendt adgangsvej for tyven er terrassedøre i stueplan, hvor låsene ofte er ganske simple og derfor lette at bryde op. 

Terrassedøre skal ikke være forsynet med lås udvendig, men bør i stedet have et greb med lås.

Terrassedøre af nyere dato kan være monteret med 3-punktlåse, altså med tre rigler. En rigle er den bjælke, der sidder i låsemekanismen og bevæger sig ind i karmen, når du aktiverer låsen og i låst tilstand forhindrer døren i at åbne. 

De tre rigler bør have minimum 20 millimeter fremspring. 

Husk at lade nøglen sidde i dine døre, når du er hjemme. Du skal kunne flygte ud af dørene i tilfælde af brand.

Du kan også få monteret en kodelås i terrassedøren. Så kan tyven ikke stikke af med tyvekosterne den vej.

Se, hvordan du monterer en lås i terrassedøren i videoen nedenunder artiklen.

Er der glas i dine døre, bør glasset sikres med glaslister, som er monteret med sikringsskruer eller eventuelt med glas, som er fuget fast til falsen i de fire hjørner. 

Anslagsskinne til terrassedøren

For at forhindre, at tyven kan få et koben indimellem døren og ramme, kan du montere en anslagsskinne på terrassedøren. Skinnen monteres på den side, hvor låsen er. Skinnen monteres med sikkerhedsskruer/envejsskruer. Du kan male skinnen i den farve, som vinduet har.

Få en ny, sikker dør

Hvis du skal have en ny yderdør, skal de leve op til de ovenstående anbefalinger. Du kan også købe en ny dør i ekstra, sikker kvalitet med bl.a. indvendige stålforsikringer.