Vælg den rigtige låsecylinder til din dør

Vælg den rigtige låsecylinder til din dør

Hvordan ser cylinderen i din dør ud? 

Det er noget af det første, du bør være opmærksom på, når du skal sikre din bolig mod indbrud. Låsecylinderen er der, hvor nøglen føres ind. 

Vælg en cylinder med konisk cylinderring

Der er især én slags cylinder, du skal være varsom med. Det drejer sig om en cylinder, der sidder i et såkaldt oppresset langskilt.

På billedet kan du se, at tyven har skruet de to øverste skruer ud af det oppressede langskilt. Derefter har han brækket det ned og vredet cylinderen af. 

Det gælder derfor om at sørge for, at tyven ikke har let adgang til din cylinder. Selvom du har god cylinder i din dør, nytter det nemlig ikke noget, hvis tyven har adgang til at vride den af. 

Derfor er det bedre at installere en cylinder med en konisk cylinderring (se billedet).  Hvis der sidder en konisk cylinderring på din cylinder, kan tyven ikke brække eller vride cylinderen af. 

Vælg en cylinder med mere end 5 stifter

Derefter kan du begynde at overveje selve låsecylinderen.   

Cylinderen bør have flere end 5 stifter. Nøglen med det klassiske, runde hoved har kun 5 stifter og har derfor et lavt sikkerhedsniveau og kan let dirkes op. Det betyder, at denne type cylinder ikke bør benyttes til yderdøre.  

Nye låse er mere dirke- og boresikre og laves typisk med 6 eller 11 stifter. En lås med 6 stifter er boresikker, men ikke dirkefri. En lås med 11 stifter er både boresikker og dirkefri, så det er bedst at vælge den.  

Vælg den rigtige lås til døren

Skift cylinder hver 10. år 

Låse bliver slidte som alt andet, og derfor er det en god idé at skifte cylinderen ud hvert tiende år. Også af den grund, at teknologien simpelthen løber fra cylinderen. Med årene bliver tyvene dygtigere til at dirke låsene op.

Normalt er det altid en god ide at skifte låsen og derved låsecylinderen, når du flytter ind i en ny bolig. Det er svært at vide, hvor mange nøgler der er i omløb, og hvis det er en ældre bolig, så er sikkerheden ofte også derefter. Især låsen til hoveddøren og andre yderdøre bør skiftes ved indflytning.  

Sådan udskifter du en låsecylinder

Overvej en låsecylinder på begge sider af døren 

Det er en god idé at installere en suppleringslås med låsecylinder på begge sider af din dør, men i samme højde. På den måde skal du bruge nøgle til at åbne døren, både når du skal ind og ud af din bolig.

Derudover er det altid en god idé at have installeret to låse i døren med 40 centimeters mellemrum. Flere låse er er med til at gøre tyvens arbejde besværligt, hvad enten han vil ind eller ud gennem døren. Det gælder også ved terrassedøren og bagdøren. 

Terrassedøren skal kunne låses indefra med et indvendigt dørgreb med kodelås. Du kan også vælge et dørgreb med lås med nøgle.

Hvis du har indvendige låse, skal du altid lade nøglen sidde i, når du er hjemme, så du kan komme ud i tilfælde af brand.

Har du en skydedør ud til terrassen, kan den sikres med en speciel låsekasse, der kan låses indefra.