Nye vinduer og terrassedøre med sikringspakker

Nye vinduer og terrassedøre med sikringspakker

Hvis du skal købe nye vinduer og terrassedøre til din bolig, bør du gå efter nogle, der gør det svært for en tyv at bryde ind.  

Her skal du især gå efter de såkaldte sikringspakker, som kan tilkøbes, når du bestiller både nye vinduer og terrassedøre. 

De fleste DVV-certificerede vinduesproducenter – DVV-mærket specificerer krav til for eksempel konstruktion, ydeevne, materialer, overflader og virksomhedens kvalitetsstyring - tilbyder forskellige sikringspakker. Spørg efter sikringspakker, og hvad de indeholder, hvad enten du selv bestiller vinduerne, eller får en håndværker til det. 

Der er forskel på, hvilke sikringspakker du kan få til forskellige vinduestyper. Det skyldes, at vinduernes udformning, åbningsretning og profilmateriale kan variere meget – lige fra de slanke, minimalistiske 1-fags vinduer og til de mere klassiske opdelte vinduer som for eksempel dannebrogsvinduer og bondehusvinduer. 

Hvad kan du få med en sikringspakke til vinduer og terrassedøre?

Afhængigt af model og design kan en sikringspakke for eksempel indeholde følgende elementer: 

 • Sikringsglas: En rude med lamineret glas, som er sværere at bryde igennem end ruder med almindeligt glas. 
 • Limede ruder: Ruder, som er sværere at pille ud end ruder, der ikke er limet.
 • Indvendige glaslister: Ruden er monteret indefra, og gør den svær at pille ud udefra. 
 • Hængsel med notsikring: Et hængsel med en geometri, der hindrer, at døren/vinduet kan brydes op, hvis hængslerne saves over. 
 • Bagkantsikring med nokker: En speciel anordning, der hindrer, at terrassedøren/vinduet kan brydes op, hvis hængslerne saves over.
 • Sikkerhedsanverfer/haspe: En speciel haspe, som fungerer både som børne- og indbrudssikring – hindrer forsøg på underboring.
 • Paskvilsystem med tilbageslagssikring eller aflåseligt greb, som hindrer, at vinduet kan åbnes ved at skubbe til kolve/tap/rulle.
 • Skråtstillede skruer generelt: Gør det sværere at rykke beslagene ud udefra. 

Kun til terrassedøre:

 • Vindueslåse/beslag med lås med nøgler eller kode: Gør det sværere for tyven at komme ud med større tyvekoster uden at blive opdaget.
 • Cylinderlås: Minimum 11 stifter gør den mere dirke- og boresikker.
 • Stålslutblik med skråtstillede skruer: Gør det sværere at bryde låsen op med koben.
 • Anlægsskinne: En ekstra sikkerhed på udadgående vinduer og døre.

Hvis du får en indvendig lås med nøgle til terrassedøren, er det vigtigt, at nøglen altid sidder i låsen, når du er hjemme. I tilfælde af brand er det afgørende, at du kan komme ud. Overvej en kodelås, så det altid er muligt at komme ud.

Yderligere sikring af nye vinduer og terrassedøre

Udover de nævnte muligheder for tilkøb er der nogle ting, som du kan bede håndværkeren, der monterer de nye vinduer, være opmærksom på: Ved at sætte styreklodser mellem karmen og muren på særligt udsatte steder som for eksempel bag låseblikket, ved bundkarmens yderste ender og midt under bundkarmen ved 2-fløjede terrassedøre, er det sværere for en indbrudstyv at vride karm og ramme fra hinanden med et koben. Bed vinduesleverandøren om en monteringsvejledning, og forhør dig evt. om, hvilke steder det er særlig vigtigt med et underlag mellem karm og mur.

I øvrigt er alle nye DVV-mærkede vinduer mere indbrudshæmmende end for 10-15 år siden. Det skyldes, at kravene hele tiden bliver skærpet. For eksempel er det i dag et krav, at ruden ikke skal kunne pilles ud i hel stand udefra. Det kan producenten leve op til ved for eksempel at punktlime ruden i hjørnerne.

Langt de fleste nye vinduer og terrassedøre bliver testet efter faste standarder. Spørg din tømrer eller forhandler, hvis du er i tvivl.

Standarder for indbrudstest for vinduer og terrassedøre

Hvis du skal købe vinduer og terrassedøre, der er testet efter en standard, skal du gå efter klassifikationsstandarden DS/EN 1627 – disse vinduer og terrassedøre har bl.a. været udsat for en indbrudstest.

For boliger anbefales det, at elementerne opfylder modstandsklasse RC2N for boliger. Denne klasse siger bl.a., at elementet er testet til at have en modstandstid på 3 minutter mod opbrud af en tyv uden særlig erfaring og med en standardværktøjskasse, som fx ikke indeholder et koben. Nogle få danske vinduesproducenter tilbyder vinduer med RC2N.

Gør flere ting for at sikre dit hus mod indbrud

Udover godt indbrudssikre vinduer og terrassedøre er der mange andre ting, du kan gøre for at sikre din bolig mod indbrud. Jo flere ting du gør, jo større er chancen for at forhindre indbrud.

Læs mere om, hvordan du sikrer dit hus mod indbrud