Sådan sikrer du dit hus mod indbrud

Sådan sikrer du dit hus mod indbrud

Danskerne kan generelt blive væsentligt bedre til at sikre sig mod indbrud. Og der er en række ting, du kan gøre - jo flere ting du gør, jo lavere er risikoen for indbrud.

Det behøver ikke at være dyrt eller tage lang tid at sikre dit hus bedre mod indbrud. Der er meget, du selv kan gøre for at besværliggøre tyvens arbejde. Det er sjældent muligt at sikre en bolig så meget, at tyven ikke kan komme ind.

Hvis du indbrudssikrer dit hus, kan det:

  1. Få tyven til helt at droppe indbruddet, hvis det er tydeligt, at huset er godt sikret.
  2. Medvirke til, at tyven bliver nervøs for at blive set af naboer, og derfor afbryder indbruddet.
  3. Bidrage til, at det er svært for tyven at komme ud med større tyvekoster, hvis det er lykkedes for vedkommende at bryde ind. Det kan betyde, at tyven opgiver indbruddet.

Når du skal indbrudssikre dit hjem, handler det om at se på din bolig med en tyvs øjne. Hvor er det nemt at komme ind? Er det nemt at skjule sig? Kan man nemt komme ud med tyvekosterne?

Det kan man gøre ved at stille sig selv tre spørgsmål:

  • Kan boligens omgivelser styrkes?
  • Kan boligens vinduer og døre styrkes?
  • Kan boligens styrkes indefra?

Styrk boligens omgivelser

Det, der omgiver dit hus, har betydning for risikoen for indbrud. Det er nemmere og mindre risikabelt at være indbrudstyv, hvis der er høje hække og mørke, skjulte vinkler, hvor man kan gemme sig. Ligesom det er nemmere at være tyv, hvis der er let adgang til værktøj. Se derfor på dit hus udefra, og foretag justeringer, der gør det sværere at være tyv:

  • Klip hækken, så den er højst 1,6 meter og dermed ikke er let at skjule sig bag.
  • Installér sensorstyret lys, som tænder automatisk ved bevægelse omkring boligen, og dermed øger sandsynligheden for, at tyven bliver spottet.
  • Lås redskabsrummet, så tyven ikke kan få adgang til redskaber, der kan bruges til at bryde ind i dit hus – fx koben, skruetrækker eller stige.
  • Bliv aktiv nabohjælper, og gør dit nabolag mere sikkert. Der er nemlig ikke noget, der holder en tyv væk, som risikoen for at blive opdaget. Undersøgelser viser, at aktiv nabohjælp kan forhindre op mod hver fjerde indbrud.

Læs mere om udendørs lamper med sensor

Læs mere om Nabohjælp

Sådan sikrer du dit redskabsskur

Styrk boligens vinduer og døre

Kvaliteten og sikkerheden af dine vinduer og døre er afgørende for, hvor stor risikoen for indbrud er. Vinduer og døre, der er ældre end 10 år, har sjældent indbyggede sikringsegenskaber som fx paskvil-lukkesystemer med hagekolver, skjulte hængsler og punktlimet glas. Derfor kan det være en god idé at sikre døre og vinduer bedre. Hvis vinduer og døre er i fin stand, kan du gøre det selv med enkelte tiltag.

  • Installér indvendig lås på døre, så det bliver sværere for tyven at komme ud med større tyvekoster. Det vil ofte være særligt relevant på terrassedøre, hvor tyve nemmere kan flygte med genstande uden at blive opdaget.
  • Sæt sikringsbeslag på vinduerne, så det bliver sværere at bruge fx et koben eller en stor skruetrækker til at brække vinduerne op.
  • Skift låsecylinderen i døren, dels for at gøre det sværere at bryde ind, dels for at skræmme tyven fra overhovedet at forsøge.
  • Skru glaslister fast med sikringsskruer, der ikke kan skrues ud igen, så det bliver sværere for tyven af afmontere glaslister og trække glasset ud.
  • Sæt en anslagsskinne på terrassedøren, så det bliver sværere for tyven at få et koben indimellem døren og dørkarmen på terrassedøren.
  • Beskyt udadgående døre med nokker, så det ikke er muligt at skære hængslerne over, og døren dermed sidder fast, selvom hængslerne er taget af.   

Læs mere om indbrudssikring af døre

Læs mere om indbrudssikring af vinduer

Husk dette, før du sikrer døre og vinduer

Før du går i gang med at indbrudssikre døre og vinduer, er der to spørgsmål, du bør stille dig selv:

1) Er vinduer og døre så nye, at de allerede har sikringstiltag?

Hvis du har skiftet vinduer efter 2009, er det sandsynligt, at der allerede er indarbejdet en række elementer, der sikrer mod indbrud. Det kan f.eks. være, at glasset er limet fast til rammen i hjørnerne, at der er flere lukkepunkter, eller at rammen er forstærket. Er dine vinduer og døre så nye, at der stadig er garanti på dem, bør du overveje, om du selv skal foretage sikringstiltag på netop vinduer og døre. Dette kan nemlig ophæve garantien på vinduerne. I stedet bør du kigge på husets omgivelser og evt. indendørs tiltag.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dine vinduer og døre har sikringstiltag, kan du ringe til producenten. Du finder     frem til, hvem producenten er, ved at åbne dit vindue eller din dør og finde mærket i falsen (den indvendige     ramme). Her står kontaktoplysninger på producenten og ofte også en række tekniske oplysninger.

Hvordan er standen på vinduer og døre? 

Sikringstiltag vil i langt de fleste tilfælde bidrage til at mindske risikoen for indbrud, men i nogle tilfælde er vinduer og døre i så dårlig stand, at det ikke kan gøre en forskel. Hvis f.eks. træet i vindueskarmene er nedbrudt og råddent, kan det meget nemt brækkes op, og her vil ekstra låse, sikringsskruer eller lister ikke gøre nogen forskel. Overvej i denne situation, om du skal udskifte vinduer og døre, der er i særlig risiko for indbrud.

Når du har dannet dig et overblik over alder og kvalitet af vinduer og døre, kan du gå i gang med at planlægge en indbrudssikring af din bolig.

Styrk boligen indenfor

Indbrud kan også forhindres ved at foretage sikringstiltag indendørs. Tyve undgår nemlig huse, hvor der er nogen hjemme eller øget risiko for at blive spottet. Samtidig kan nogle tiltag gøre det nemmere for politiet at finde tyven og tyvekosterne og dermed bidrage til at øge opklaringsprocenten på indbrud.

  • Installér indendørs lys med timer, så husets rum kan lyses op, når du ikke er hjemme i længere perioder, og det dermed ser ud som om, der er nogen hjemme.
  • Anvend mærkning på værdifulde genstande, så det bliver nemmere for politiet at bevise, at værdigenstandene er stjålne, og at finde frem til deres rette ejer.

Læs, hvordan du mærker dine værdigenstande

Overvej, om du bør udskifte vinduer og døre, hvor der er ekstra risiko for indbrud

Hvis vinduer og døre er nedslidte, og materialet er råddent, kan ekstra låse, sikringsskruer og beslag ikke holde tyven tilbage. Derfor bør du overveje at skifte dem de steder, hvor der er stor risiko for, at tyven vil forsøge at komme ind - fx terrassedøre eller vinduer i kælder og stueetage.

Køb vinduer og døre med indbyggede sikringstiltag, så du er garanteret, at de er mest modstandsdygtige. De fleste vindues- og dørproducenter tilbyder produkter med sikkerhedspakker.