Sådan ser tyven ud
Generelt ved vi ikke meget om de mennesker, der begår indbrud. Det er kun de tyve, som arresteres, sigtes og dømmes, som vi ved noget om. Og de er ikke nødvendigvis repræsentative for alle indbrudstyve.
I 2017 blev der anmeldt 29.147 indbrud i privat beboelse. Heraf blev der rejst sigtelse i ca. 1.500 sager. Fra 2007 og frem til januar 2017 blev der begået omkring 400.000 indbrud, og politiet sigtede i samme periode knap 14.000 personer for indbrud.
- Det vil altså sige, at det kun er en meget lille andel af tyvene, som vi kan sige noget om, siger Jon Lund Elbek, analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.
Fakta om indbrudstyve
Her har vi samlet de informationer, der er tilgængelige om de sigtede:
- Lidt over halvdelen (55 procent) er sigtet for ét indbrud. De resterende 45 procent blev sigtet for i gennemsnit syv indbrud pr. person.
- En meget stor del af de sigtede er unge i alderen 16-25 år (52 procent), og mere end 75 procent er i alderen 16-35 år.
- De er næsten alle mænd. Det gælder for 96 procent af de personer, der i 2014 blev fundet skyldig i indbrud i private hjem.
Undersøgelser viser i øvrigt, at størstedelen af de indbrudstyve, der bliver fanget, typisk bor relativt tæt på gerningsstedet. Ved indbrud i villaer bor tyvene i gennemsnit inden for en afstand af fire kilometer, og ved indbrud i lejligheder, bor tyvene i gennemsnit mindre end halvanden kilometer fra gerningsstedet. Der er imidlertid en ’bufferzone’ omkring tyvenes egne boliger, hvor de undgår at begå kriminalitet, formentlig fordi de frygter at blive genkendt.
Udlændinge bag hvert femte indbrud
Det er en udbredt opfattelse, at en stor del af indbrudstyvene i danske hjem bliver begået af østeuropæiske statsborgere på ’indbrudstogt’. Ifølge en undersøgelse udgjorde indbrudstyve fra udlandet dog kun en femtedel af sigtede indbrudstyve i 2014.