Sådan ser tyven ud

Generelt ved vi ikke meget om de mennesker, der begår indbrud. Det er kun de tyve, som arresteres, sigtes og dømmes, som vi ved noget om. Og de er ikke nødvendigvis repræsentative for alle indbrudstyve. 

I 2017 blev der anmeldt 29.147 indbrud i privat beboelse. Heraf blev der rejst sigtelse i ca. 1.500 sager. Fra 2007 og frem til januar 2017 blev der begået omkring 400.000 indbrud, og politiet sigtede i samme periode knap 14.000 personer for indbrud. 

- Det vil altså sige, at det kun er en meget lille andel af tyvene, som vi kan sige noget om, siger Jon Lund Elbek, analytiker i Det Kriminalpræventive Råd. 

Fakta om indbrudstyve

Her har vi samlet de informationer, der er tilgængelige om de sigtede:

  • Lidt over halvdelen (55 procent) er sigtet for ét indbrud. De resterende 45 procent blev sigtet for i gennemsnit syv indbrud pr. person. 
  • En meget stor del af de sigtede er unge i alderen 16-25 år (52 procent), og mere end 75 procent er i alderen 16-35 år. 
  • De er næsten alle mænd. Det gælder for 96 procent af de personer, der i 2014 blev fundet skyldig i indbrud i private hjem. 

Undersøgelser viser i øvrigt, at størstedelen af de indbrudstyve, der bliver fanget, typisk bor relativt tæt på gerningsstedet. Ved indbrud i villaer bor tyvene i gennemsnit inden for en afstand af fire kilometer, og ved indbrud i lejligheder, bor tyvene i gennemsnit mindre end halvanden kilometer fra gerningsstedet. Der er imidlertid en ’bufferzone’ omkring tyvenes egne boliger, hvor de undgår at begå kriminalitet, formentlig fordi de frygter at blive genkendt. 

Udlændinge bag hvert femte indbrud

Det er en udbredt opfattelse, at en stor del af indbrudstyvene i danske hjem bliver begået af østeuropæiske statsborgere på ’indbrudstogt’. Ifølge en undersøgelse udgjorde indbrudstyve fra udlandet dog kun en femtedel af sigtede indbrudstyve i 2014. 

Indbrudstyve: De tre arketyper 

Selvom det kun er en lille procentdel af de mange indbrud, som bliver opklaret, har sitet Stopindbrud.dk alligevel forsøgt at optegne de tre væsentligste profiler på de indbrudstyve, der hærger i Danmark. 

Den professionelle tyv

Høj profit og nøje planlægning er nøgleord, når den professionelle tænker indbrud. Hvis udbyttet er godt, slipper han for at arbejde så meget. 

Der er ofte tale om en voksen person, der har været kriminel gennem mange år. I flere tilfælde har den professionelle tyv i fængslet opbygget et netværk af kontakter, hvor afsætningsmulighederne er forberedt. 

Mange gange stjæler den professionelle tyv også kostbare genstande på bestilling. Han vælger en hurtig, lukket varevogn som transportmiddel, fordi han har brug for at flytte større ting som Bang&Olufsen-anlæg, dyre møbler og kunst, men også småting som kostbare smykker. Bilen kan være hans egen, stjålen eller lejet.

Det er muligt for den professionelle tyv at opbevare et lager af varer, indtil den rette køber viser sig, fordi han ofte lever ret diskret. 

Den professionelle tyv tiltrækkes af eftertragtede mærkevarer til høj pris, men er ret sky. Derfor søger han mod udvalgte, dyre villaer, som holdes under observation og besøges, når beboerne med sikkerhed ikke er hjemme. Værktøj er udvalgt efter formålet, og den professionelle indbrudstyv mestrer også afbrydelse af alarmer. 

Den professionelle tyv fanges indimellem på fersk gerning, men er god til at skjule sig, hvis han først er sluppet væk.

Narkomanen

Narkomanen er den mest almindelige indbrudstyv. Det gælder især i landets større byer, hvor narkomanen står for omkring 75 procent af indbruddene. 

Han er ofte i begyndelsen af 20’erne og færdes især ved villaer og lejligheder – eller i det hele taget, hvor folk har efterladt noget af værdi. 

Narkomanen opererer på alle tider af døgnet. Han går ofte, men kan også køre på en stjålen cykel eller knallert. Han har travlt og foretrækker ulåste døre eller åbne vinduer. Han kan dog også finde på at anvende værktøj som skruetrækker eller koben. 

Narkomanen er på udkig efter udbytte, som kan finansiere næste dagsforbrug af narko og arbejder derfor til, der er omkring 1.500 kr. i kassen. Af den grund er han typisk ude efter kontanter. Store og tunge ting som fladskærme er for svære at fragte væk. Smykker og andre små værdigenstande kan sælges til en ottendedel af værdien, det sker tilfældige steder eller til pushere. 

En stor del fanges, da narkomanen typisk er i hyppig kontakt med politiet og i øvrigt stjæler, til han bliver standset.

Lømlen

Lømlen har ikke meget erfaring på indbrudsområdet. Som regel har han forsøgt sig med butikstyveri og hærværk, og han er typisk 15-16 år.

Lømlen opererer mest om aftenen og gerne i selskab med en ven, som han enten har presset eller lokket med. Hans foretrukne transportmiddel er knallert eller cykel. Det kan i nogle tilfælde også være en stjålen bil. 

Fordi lømlen ikke har megen erfaring, vælger han ofte at begå indbrud på steder, han kender og har et forhold til. Det kan være på skolen eller hos kammeraters forældre. 

Værktøj bruger han ikke meget af. Det kan begrænse sig til en sten, som han knuser ruden med for at komme ind. 

Akut pengenød kan være årsagen til indbrud. Det kan også være blot for spændingens skyld. Han kigger mange gange efter kontanter, spiritus, computere eller musikanlæg – og nogle gange efter slik. 

Sikkert er det dog, at tyvekosterne hovedsageligt er til eget forbrug. Ganske sjældent har tyven en kreds af faste aftagere bag sig.